1. Insertia unui implant dentar este dureroasa ?
Nu. Toata procedura are loc dupa o anestezie locala, astfel incat nu veti simti nicio durere. La Clinica Zambetului folosim procedee speciale astfel ca dupa operatie, veti avea doar o usoara jena.
2. Cat dureaza interventia de inserare a implantului?
Durata depinde de complexitatea procedurii (numarul de implante necesar, localizarea lor, necesitatea aditiei de os artificial). O interventie uzuala necesita aproximativ 40 – 50 de minute.
3. Ce probleme pot aparea dupa operatie?
În functie de dificultatea procedurii, poate apare o usoara jena dureroasa (care dispare cu antialgicele obisnuite), tumefactia obrazului sau a buzei, o mica sangerare pe parcursul acelei zile.
De cele mai multe ori, activitatile obisnuite ale pacientului pot fi reluate imediat fara nicio problema.
4. Care este riscul / succesul interventiei?
In anumite cazuri, organismul respinge implantul si astfel se inregistreaza un esec. Motivele ce determina acest lucru nu sunt pe deplin cunoscute si nu pot fi prevazute dinainte. Oricum, rata de succes a procedurii este de aproximativ 96-99 %, printre cele mai ridicate dintre toate procedurile stomatologice.
5. Cat rezista un implant dentar?
Dupa integrarea implantului si vindecarea osului si a gingiei adiacente, in mod teoretic ar trebui sa reziste o perioadă nedefinita in timp. Totusi, asa cum dintii naturali nu rezista toata viata, si în cazul implantelor pot aparea diferite probleme.
6. Ce probleme pot apare in timp?
In privinta lucrarii propriu-zise, pot apare fracturi ale ceramicii, fisuri, desurubarea bonturilor, ruperea suruburilor etc.
În privinta implantelor, si acestea se pot fractura sau poate apare in jurul lor o infectie, denumita periimplantita.
7. Se oferă garantie implantului / lucrarii ?
Rezistenta implantului depinde foarte mult de osul inconjurator. Acesta din urma poate fi afectat de diverse afectiuni generale, fumat, alimentatie nesanatoasa etc. Astfel, nu se poate oferi nicio garantie implantului dentar. Doar lucrarea dentara beneficiaza si din partea laboratorului si din partea medicului de garantie si de posibilitatea inlocuirii gratuite in cazul anumitor accidente.
8. Cand se pune lucrarea dupa insertia implantelor?
In mod obisnuit dupa 3-6 luni, timp necesar vindecarii osului in jurul implantului. Exista procedee prin care se poate pune si in acceasi zi sau la cateva zile distanta. Aceste proceduri insa au un risc ceva mai mare de esec, pentru ca se forteaza osul din jur.
9. Dacă implantul nu se vindeca bine, ce se poate face?
In cazul in care implantul nu se integreaza in osul maxilar, atunci se indeparteaza si se poate pune un alt implant in aceeasi sedinta sau dupa cateva luni de vindecare a zonei.
10. Se pot pune mai putine implante si sa se faca legatura cu ceilalti dinti ramasi?
Pe cat este posibil trebuie evitata legarea un implant de un dinte natural, datorita diferentelor biomecanice dintre ele. Implantul este foarte rigid, in timp ce dintele are un anumit grad de mobilitate fireasca. In timp poate apare si deplasarea implantului sau descimentarea lucrarii.
11. De ce exista preturi asa de variate ale implantelor dentare si care tip de implant (de la ce firma) este mai bun?
Fiecare cabinet stabileste pretul implantului in functie de materialele pe care le foloseste, de costurile auxiliare (pregatire profesionala, personal, chirie etc.) si de profitul dorit (remunerarea muncii proprii). Intre diferitele tipuri de implante, produse de firme diferite de pe tot globul, exista variatii importante de pret de pana la 400%. Sunt multe cauze la baza acestui fapt, dar din punct de vedere al pacientului s-ar putea compara cu o masina. Un producator cu renume si sigla consacrata costa mai mult si uneori foarte mult. O masina oarecum similara ca functionalitate, produsa in alta zona a globului si care rezista tot la fel de mult, va avea un pret semnificativ mai mic. Pe de alta parte, exista firme care investesc considerabil in cercetare, in controlul foarte riguros al calitatii produselor, iar pretul implantelor va fi si el corespunzator. Totusi, pana in prezent, dupa stiinta autorului, nu exista niciun studiu care sa demonstreze ca un anumit tip implant, fabricat de o firma sau alta, este superior altuia.